1. Wat is loopbaanbegeleiding?

Loopbaanbegeleiding is een coaching traject waarbij je samen met een professionele coach je loopbaantoekomst gaat verkennen en plannen. In een aantal sessies ga je aan de slag met jouw persoonlijke loopbaanvraag. Dat kan gaan van het ontdekken van je sterktes, valkuilen, energiegevers en energienemers, het leren omgaan met stress en vinden van een betere work-life balance, het leren effectiever communiceren en omgaan met conflicten op je werk, of de ondersteuning bij de zoektocht naar een nieuwe job.

Dankzij de loopbaancheques van VDAB kan dat heel voordelig.

2. Hoe verloopt een loopbaantraject? 

In de eerste sessie identificeren we je loopbaanvraag en bespreken we hoe we de daaropvolgende sessies op jouw maat zullen invullen. Aan de hand van assessments, reflectie oefeningen en gesprekken met je coach krijg je meer inzicht in jezelf en je mogelijkheden. Dit stelt je in staat om de juiste keuzes te maken voor de toekomst. We identificeren samen je loopbaandoelen en vertalen dit naar een concreet en haalbaar actieplan.  

3. Wat kost het?

2-evolve is door VDAB erkend als loopbaancentrum, zodat je voor loopbaanbegeleiding gebruik kan maken van de VDAB loopbaancheques. Dankzij de loopbaancheques betaal je zelf slechts € 45 voor een loopbaantraject met een ervaren coach.

>> Vraag je loopbaancheque aan via de website van de VDAB

Loopbaancheque logo

4. Wie heeft recht op loopbaancheques?

Iedere werknemer of zelfstandige die in Vlaanderen of Brussel woont met een loopbaan van minimaal 7 jaar heeft recht op 7 uur loopbaanbegeleiding via de VDAB loopbaancheques. Per cheque betaal je € 45. De eerste cheque geeft recht op 4 uur begeleiding, met de tweede cheque kan je een traject van 3 uur volgen.

5. Wat zijn de voordelen van loopbaanbegeleiding?

Loopbaanbegeleiding biedt tal van voordelen: je verkrijgt meer zelfinzicht en een heldere blik op je carrièremogelijkheden, je ontwikkelt nieuwe vaardigheden, je bouwt aan veerkracht en zelfvertrouwen, en het is een boost voor je motivatie.

We raden je aan om op regelmatige basis te investeren in jezelf, en tijd te nemen voor reflectie onder de begeleiding van een loopbaancoach.

6. Wat is een loopbaancoach of job coach?

Een loopbaancoach is een professionele begeleider die naast je loopt wanneer je bepaalde hindernissen ondervindt in je loopbaan of wanneer je zin hebt in een nieuwe uitdaging en niet weet waar te beginnen. Het is je sparring partner, je bondgenoot in het ontdekken van jouw ideale loopbaanpad. Een loopbaancoach motiveert je om het beste in jezelf naar boven te halen.

De 2-evolve loopbaancoaches zijn stuk voor stuk gecertificeerde coaches met een sterke opleiding in coachingstechnieken en een ruime praktijkervaring in het begeleiden van individuen. 

7. Is loopbaanbegeleiding enkel interessant als je op zoek bent naar een nieuwe job?

Zeker niet. Loopbaanbegeleiding kan je ook helpen om problemen in je huidige job aan te pakken en nieuwe mogelijkheden te verkennen binnen je huidige werkcontext. Als je moeilijkheden ervaart met collega’s of als je werk je veel stress en kopzorgen bezorgt, is het niet altijd een oplossing om daarvan weg te lopen. Vaak zijn er onderliggende hindernissen die we kunnen aanpakken en waarmee we jouw werksituatie weer op een positief spoor krijgen.  Samen met je coach bespreek je wat voor jou de beste oplossing is.

8. Kan loopbaanbegeleiding mij helpen bij het verbeteren van mijn werkprestaties?

Zeker en vast. Een loopbaancoach kan je helpen in het ontdekken van je sterktes enerzijds, en de vaardigheden waar er groeipotentieel is anderzijds. Een coach kan je helpen bij het ontwikkelen van organisatorische vaardigheden (zoals time management), communicatievaardigheden, leiderschapskwaliteiten, … en zoveel meer.

9. Hoe kan loopbaanbegeleiding mij helpen bij het vinden van een nieuwe job?

Een loopbaancoach helpt je bij het in kaart brengen van je sterke punten, je interesses, je waarden en je energiegevers. Deze inzichten mappen we op de arbeidsmarkt en we bekijken welke jobs en organisatiecultuur jou op het lijf geschreven zijn. Daarnaast kan een loopbaancoach je helpen bij het opstellen van je CV en sollicitatiebrief en bij de voorbereiding van je sollicitatiegesprek, zodat je zelfverzekerd aan je zoektocht kan beginnen.

10. Kan ik loopbaanbegeleiding volgen als ik momenteel aan het werk ben?

Zeker! Sterker nog, je kan enkel loopbaancheques van VDAB aanvragen als je momenteel aan het werk bent (als werknemer of zelfstandige) en als je minimaal 7 jaar werkervaring hebt. Zit jij momenteel in een andere situatie? Ook dan bekijken we samen hoe we jou kunnen helpen met een traject op maat.

11. Is loopbaanbegeleiding ook voor zelfstandigen?

Absoluut! Als zelfstandige kan je met je loopbaancoach o.a. aan de slag rond de stappen die je kan nemen om je bedrijf te laten groeien, het vinden van een betere balans tussen je werk en privéleven, het vergroten van je productiviteit, …

12. Hoe lang duurt een loopbaanbegeleidingstraject gemiddeld?

Een loopbaantraject met de loopbaancheques van VDAB geeft je recht op een totaal van 7 uur begeleiding. In overleg met je loopbaancoach bekijk je in hoeveel sessies deze tijd wordt verdeeld, zodat het handig wordt afgestemd op jouw persoonlijke agendamogelijkheden.

13. Hoe kies ik een loopbaancoach?

Tijdens het intakegesprek matchen we jou met een loopbaancoach uit ons team. Die keuze maken we op basis van locatie en op basis van jouw loopbaanvraag. Al onze coaches hebben namelijk hun eigen expertise. Wil je zelfstandig je coach kiezen? Dan kan je onze team pagina bekijken of lees het artikel ‘Hoe vind je een goede loopbaancoach’.

14. Wat als het niet klikt met mijn coach?

Elk traject start met een gratis en vrijblijvend kennismakingsgesprek met de gekozen loopbaancoach. In dit gesprek vertelt de coach alles over zijn/haar aanpak en wat je kan verwachten. Pas na dit gesprek start het effectieve coaching traject. 

Starten met loopbaanbegeleiding?

Dat is heel eenvoudig. Vul het contactformulier in en wij contacteren je voor een gratis en vrijblijvend intakegesprek. Tijdens dit gesprek luisteren we naar je bezorgdheden en geven we je meer informatie over wat loopbaanbegeleiding voor jou kan betekenen.

Plan een gratis intake loopbaanbegeleiding
Share This