Ben jij op zoek naar een loopbaancoach en weet je niet waar te beginnen of waar je op moet letten? Hier zijn 5 criteria waar je best rekening mee houdt in je zoektocht.
Wil je meteen geholpen worden in je zoektocht? Dan kan je hier terecht.
1. Bepaal welk soort coach je nodig hebt
Coaches heb je in alle vormen en maten. Daarom is het belangrijk om je in eerste instantie af te vragen waarom je loopbaanbegeleiding wil volgen? Wat is je concrete vraag?
- Sta je professioneel voor een moeilijke keuze?
- Overweeg je een carrièreswitch en wil je ontdekken welke job écht bij je past?
- Ben je ontevreden met je job?
- Heb je een slechte relatie met je leidinggevende of collega?
- Ervaar je veel stress of ben je op het randje van een burn-out?
- Wil je beleid worden bij het solliciteren?
- Overweeg je om zelfstandige te worden?
- …
Heeft je vraag niets met je job te maken? Dan ben je misschien eerder op zoek naar een life coach, psycholoog of therapeut. Zorg dat je dat eerst helder hebt.
2. Kies een erkende coach
Bij een erkend loopbaancentrum kan je beroep doen op de loopbaancheques van VDAB, waardoor je zelf maar € 40 betaalt voor 4 uur professionele loopbaanbegeleiding. Normaal kost zo’n traject je minstens € 280. De voorwaarde om beroep te doen op de loopbaancheque is dat je 7 jaar werkervaring hebt en momenteel aan het werk bent. Ook als zelfstandige kan je beroep doen op de loopbaancheque.
Lees op de website van VDAB alle info over loopbaancheques.
3. Vraag een kennismakingsgesprek
Zorg dat je zeker een gratis kennismakingsgesprek kan hebben met je coach voor je intekent voor het hele traject. Die eerste ‘klik’ is cruciaal. Want net zoals in relaties, is er voor iedereen een coach die bij hem of haar past. Het komt erop aan de juiste match te vinden.
Bovendien heeft elke coach zijn eigen manier van werken. Informeer goed naar die methodiek in dat eerste gesprek en bepaal of jij je daarin kan vinden. Niet overtuigd? Aarzel dan niet om een gesprek met een andere coach aan te gaan.
4. Kies voor een ervaren coach
Een coach die al enkele jaren werkenden en werkzoekenden begeleidt, kan die ervaring toepassen op jouw situatie. Dat spreekt voor zich. Maar natuurlijk is enkel ervaring niet genoeg. Ook een degelijke opleiding (en liefst meer dan een) is een must. Een kwalitatieve coach blijft ook zelf bijleren en hecht veel belang aan persoonlijke en professionele groei. En dat is exact waar zo’n coach ook jou in zal motiveren.
Er zijn ook coaches die deeltijds in een HR-functie staan en ook dat is waardevol omdat zij een heel goed zicht hebben op wat er speelt op het werkveld (cultureel, relationeel, …).
5. Zoek een coach in je buurt
Hoewel online begeleiding ook tot de mogelijkheden behoort, is het waardevol om je coach (minstens tijdens het eerste gesprek) fysiek te ontmoeten. Voel jij je comfortabeler in de natuur voor een open gesprek? Ook dat behoort tot de mogelijkheden.
Wij zoeken een coach die bij je past
Geen tijd of zin om zelf op zoek te gaan? Wij begeleiden je gratis en vrijblijvend in je zoektocht naar de juiste coach.
Ons team bestaat uit 20 loopbaancoaches verspreid over heel Vlaanderen en met elk hun eigen expertise en werkwijze. Tijdens een korte telefonische intake luisteren wij naar je noden en zoeken samen de juiste coach voor jou. We plannen het kennismakingsgesprek en daarna kan je meteen aan de slag.