Een periode van onzekerheid, van ‘niet weten’ wat je wil met je werk of je leven, kan vervelende gevoelens oproepen. Je wil er zo snel mogelijk uit geraken en duidelijkheid scheppen voor jezelf. Maar eigenlijk is het in zo’n fase net slim om even op de pauzeknop te drukken, tijd te nemen om te reflecteren, en bewuste keuzes te maken.
Tessa Lagey, mede-oprichter van 2-evolve, legt uit wat de liminale ruimte is en waarom dit een interessant concept is in een zoektocht naar jezelf.
De angst voor verandering
Vaak komen mensen in loopbaan coaching omdat ze voelen dat het tijd is voor verandering. Maar ze weten niet wat ze dan eigenlijk willen. Het oude klopt niet meer en het nieuwe is nog lang niet duidelijk. De job is niet meer boeiend of zinvol, of de omgeving voelt niet meer goed aan. Maar wat is het alternatief?
Misschien herken je dit en vraag je je af:
- Is er wel iets beters voor mij weggelegd? En hoe weet ik dan wat er echt bij me past?
- Is het gras wel echt groener aan de overkant? Of is dat een illusie?
- Ik weet wat ik heb, niet wat ik kan krijgen. Durf ik wel springen en mijn zekerheid opgeven?
- Hoe weet ik of ik me ergens anders wel goed ga voelen?
- Wat als ik de verkeerde keuze maak en later spijt heb?
Een deel van jou wil veranderen (“Hup…springen!”), een deel wil dat niet (“Nee, wacht…een sprong in het onbekende is eng”). En nog een ander deel loopt kritiek te leveren omdat je zo’n grote twijfelaar bent. Een eeuwige innerlijke dialoog tussen delen in jou die het allemaal goed met je voor hebben, maar die een verschillende strategie voor ogen hebben.
Als je dit herkent, dan probeer je er vast zo snel mogelijk uit te geraken. Je wordt moe van jezelf. Misschien lig je er zelfs letterlijk wakker van.
Hoe geraak je hieruit?
Het paradoxale is dat je er het beste uit geraakt door er net lang genoeg in te blijven zitten. Maar waarin blijven zitten dan? Wel, daar is een mooi woord voor: de liminale ruimte. Een liminale ruimte verwijst naar een overgangsfase of tussenfase. De term ‘liminaal’ komt van het Latijnse woord ‘limen’, wat ‘drempel’ betekent. In deze context staat het voor een drempel of een grens tussen twee verschillende fases in je leven.
De liminale ruimte is een normaal onderdeel van elke belangrijke verandering in je leven.
De exploratiefase
Liminale ruimtes bieden de mogelijkheid tot zelfreflectie en introspectie. Door in een tussenstaat te zijn, kan je jouw ervaringen uit het verleden, je huidige situatie en je toekomstige doelen evalueren. Daardoor leer je jezelf beter kennen.
Een coach kan je bijstaan in deze exploratiefase, en kan je helpen om de onzekerheid die met zo’n tussenfase gepaard gaat, op te vangen.
Van zodra het duidelijk is dat iemand klaar is voor verandering, nemen we de tijd om deze behoefte te exploreren met vragen als:
- Wat stoort je of wat mis je?
- Wat is er veranderd bij jou of in je omgeving?
- Hoe lang kan je dit nog volhouden?
- Wat bepaalt dat je met plezier gaat werken?
- Wat deed je graag als kind?
- In welke omgeving kan je het meest jezelf zijn?
- …
We zoeken samen naar de rode draad in je leven. Wie ben jij? Wat wil je nog doen met de rest van je leven en wat houdt je tegen? Wie weet is dit het ideale moment om je droom te realiseren? Of misschien is er nog een tussenstap nodig? Een coach helpt je om de juiste stappen te zetten die jou helpen in je proces naar verandering.
Stilstaan om vooruit te gaan
In de liminale ruimte blijven, wil natuurlijk niet zeggen dat je niets doet en gewoon maar afwacht tot er iets gebeurt. Integendeel. Het is een periode om op onderzoek te gaan en je nieuwe (of oude) ideeën te exploreren. Het ‘niet weten’ is een vruchtbare toestand, als je het durft om er even bij stil te blijven staan.
Lang genoeg in de liminale ruimte blijven geeft je de nodige tijd en bezinning om weloverwogen beslissingen te nemen in functie van wat echt bij je past. In plaats van overhaast keuzes te maken, kan je opties afwegen, informatie verzamelen en duidelijkheid krijgen over waar je naartoe wil en hoe je dit kan aanpakken.
De kans is groter dat je op die manier de – voor jou – beste keuze maakt.
Onze coaches helpen je in je veranderingsproces
Ons team bestaat uit 20 loopbaancoaches verspreid over heel Vlaanderen en met elk hun eigen expertise en werkwijze. Tijdens een korte telefonische intake luisteren wij naar je noden en zoeken samen de juiste coach voor jou. We plannen het kennismakingsgesprek en daarna kan je meteen aan de slag.