Je (professionele) leven gaat vaak gepaard met twijfels en onzekerheden. Twijfels zijn dan ook vaak de reden waarom iemand loopbaanbegeleiding gaat volgen. 

En hoewel twijfelen vaak als iets negatiefs en storend wordt gezien, kan het in de realiteit een waardevol instrument zijn in je pad naar persoonlijke en professionele groei

In dit blogartikel ontdek je:

  • welk soort twijfelaar je bent
  • waarom twijfels ontstaan 
  • hoe twijfels je kunnen helpen om te groeien

State vs. trait: welke twijfelaar ben jij?

Twijfelen kan twee vormen aannemen: 

  • Twijfelen kan iets eenmalig zijn, bijvoorbeeld als je voor een belangrijke of moeilijke keuze staat. 
  • Twijfelen kan ook een eigenschap zijn, iets waar je dagelijks mee worstelt. 

We spreken van state (toestand) versus trait (eigenschap).

Of je nu twijfelt omdat je voor een belangrijke keuze staat of jezelf catalogeert als een verschrikkelijke twijfelaar, in beide gevallen is het nuttig om hierop in te zoomen (bijvoorbeeld met de hulp van een loopbaancoach). Want twijfelen kan heel lastig zijn en kost veel energie. 

Wees ook niet te streng voor jezelf: twijfelen heeft meestal een goede reden.  Want als het makkelijk was, had je de keuze al lang gemaakt. 

Wat is twijfelen?

Wat is twijfelen dan, anders dan wikken en wegen, piekeren en gek worden van jezelf? In feite gaat het om een – meestal impliciet en onbewust – conflict tussen delen in jezelf

Een voorbeeld: je twijfelt tussen ja zeggen op een uitnodiging voor een afterwork drink met collega’s of om meteen na het werk naar huis te gaan en wat rust te nemen. 

illustratie van twijfelende man of vrouw

Enerzijds is er het deel van jezelf dat wel voorstander is om mee te gaan:  het deel dat zich wil amuseren, onder de mensen wil komen, goede relaties met collega’s wil opbouwen, … 

En daartegenover is er een ander deel van jezelf dat eerder tegenstander is: het deel dat wil dat je voldoende rust krijgt, dat je de kinderen nog kan zien, … Of het deel dat niet durft om nee te zeggen, maar het wel zou willen kunnen zonder je schuldig te voelen of schrik te hebben om asociaal over te komen. Of het deel dat geen zin heeft in de reactie van je partner die liever heeft dat je niet op stap gaat.

Er ontstaat op die manier een polariteit tussen delen, die in principe allemaal het beste met je voor hebben, maar die het niet eens raken over de strategie, namelijk: wat ‘het beste’ dan wel is.

Van twijfel naar groei in 3 stappen

  1. Erkenning van je behoeftes: Om te beginnen is het belangrijk dat je erkenning geeft aan alle delen van beide polen. Ze zijn welkom. Daarnaast is het belangrijk om je onderliggende behoeftes te onderkennen, zoals sociaal contact, plezier, ontspanning, rust, gezond eten, zelfzorg en zorg voor anderen, aanvaarding, grenzen, …
  2. Prioriteiten bepalen: Welke is de behoefte die op dit moment voor jou prioriteit heeft? Wat heb je op dit moment het meeste nodig? 
  3. Communiceer authentiek: Misschien is het niet zozeer de keuze maken die moeilijk is, maar is het eerder de verwachting van hoe anderen zullen reageren. Dan is het een kwestie van goed na te denken hoe je je keuze gaat overbrengen. Hoe meer jij authentiek kan spreken vanuit je eigen behoeften, hoe minder anderen er moeite mee zullen hebben. 

 

Vraag je je af waarom het zo moeilijk is voor jou om keuzes te maken? 

Misschien heb je de indruk dat niemand zo’n grote twijfelaar is als jij, maar dat klopt natuurlijk helemaal niet. Vaak schamen mensen zich (onterecht) voor hun twijfels en spreken ze er daarom niet zo vaak over. De kans is groot dat ook jij bent opgegroeid in een omgeving waarin je niet geleerd hebt om naar je persoonlijke behoeftes te luisteren. mar eerder om aandacht te hebben voor de behoeftes van de ander. 

Als er niet over gevoelens en behoeftes werd gesproken en je niet begeleid werd om zelf te leren keuzes maken (bijvoorbeeld omdat ze in jouw plaats werden gemaakt), dan is de kans groot dat je hier later mee worstelt. 

Het goede nieuws is dat je dit kan leren. Het is als een spier die je kan trainen. 

Je kan leren om je bewust te worden van je innerlijke delen, van je onderliggende behoeftes en van de prioriteiten in jouw leven. 

Niemand anders weet wat het beste is voor jou dan jijzelf. Niemand anders zal voor jouw behoeften opkomen. Het is jouw verantwoordelijkheid om dit duidelijk te krijgen en ernaar te handelen. 

 

Kortom: leer je twijfels omarmen en gebruik ze als brandstof voor positieve verandering. 

Deze 3 stappen toepassen met de hulp van een loopbaancoach?

Ons team bestaat uit 20 loopbaancoaches verspreid over heel Vlaanderen en met elk hun eigen expertise en werkwijze. Tijdens een korte telefonische intake luisteren wij naar je noden en zoeken samen de juiste coach voor jou. We plannen het kennismakingsgesprek en daarna kan je meteen aan de slag. 

Plan een gratis intake loopbaanbegeleiding
Share This