Het spiraalmodel van Korthagen vindt zijn oorsprong in het onderwijs, maar het wordt ook vaak ingezet in coaching, persoonlijke en professionele ontwikkeling. Zeker in het kader van gedragsverandering, is dit een sterk instrument. Je wordt je bewust van je gedrag, gedachten en gevoelens, en hoe je deze kan ombuigen.

Het model bestaat uit 5 fases.

Het spiraalmodel van Korthagen

Fase 1: ervaring

Het begint met het terugkijken op positieve en negatieve ervaringen die je tegenkomt in je loopbaan of je leven. Uitdagingen waarmee je te maken kreeg, conflicten met een collega, persoonlijke overwinningen, … Kies een specifieke situatie uit die je in de volgende stappen gaat analyseren en probeer deze ervaring helder te omschrijven.

 

Fase 2: terugblikken

Welke emoties en gedachten roepen deze ervaringen bij je op? Wat deed je goed en wat kan beter in de toekomst? Het is belangrijk om in deze fase zo objectief en rationeel mogelijk te analyseren, zodat je inzicht krijgt in je gedrag.

 

Fase 3: bewustwording

In deze fase probeer je inzicht te krijgen in de betekenis en impact die deze ervaring op jou persoonlijk heeft. Zo krijg je een beeld van je waarden, je overtuigingen, je drijfveren, …

 

Fase 4: alternatieven bedenken

Welke alternatieven kan je bedenken om met vergelijkbare situaties om te gaan, zodat ze tot een positieve uitkomst leiden? 

 

Fase 5: uitproberen

Tijd voor actie. Nu ga je de nieuwe strategieën omzetten in de praktijk. 

Daarna kan je opnieuw reflecteren en begint de cirkel van voor af aan.

Onze loopbaancoaches helpen je in je reflectieproces

Ons team bestaat uit 20 loopbaancoaches verspreid over heel Vlaanderen en met elk hun eigen expertise en werkwijze. Tijdens een korte telefonische intake luisteren wij naar je noden en zoeken samen de juiste coach voor jou. We plannen het kennismakingsgesprek en daarna kan je meteen aan de slag. 

Plan een gratis intake loopbaanbegeleiding
Share This