‘Talent’ is een hot topic. Maar wat als je het gevoel hebt dat je niet één specifiek talent hebt? Dan hebben we goed nieuws, want je bent absoluut geen mislukkeling als je niet één supertalent hebt dat eruit springt. 

In deze blog:

  • duiken we dieper in de definitie van talent
  • verken je de voordelen van het goed in kaart brengen van je verschillende vaardigheden
  • ontdek je hoe je in 6 stappen je eigen unieke talentenmix kunt identificeren.

Inzicht krijgen in je eigen persoonlijke brede spectrum van vaardigheden, kan de deur openen naar een succesvolle en vervullende loopbaan. Lees verder om te ontdekken hoe je jouw talenten kunt ontgrendelen en benutten!

Wat is talent eigenlijk?

Met het woord ‘talent’ bedoelen we meestal het hebben van een natuurlijke aanleg op een specifiek domein. Het wordt beschouwd als een aangeboren vaardigheid die kan verbeterd worden door veel te oefenen. Talenten kunnen zich op verschillende gebieden manifesteren. Sommigen hebben een artistiek talent of een vlotte pen, commercieel inzicht, sportieve of technische aanleg, sociaal talent of gevoel voor humor, …

Maar wat als je niet één specifiek talent hebt dat er uitspringt? Door de evolutie van het begrip talent – en het belang dat het woord gekregen heeft in de maatschappij de laatste jaren – lijkt het wel of iemand die geen speciaal talent heeft, ergens iets mist of faalt.

In loopbaancoaching horen we dikwijls: “maar ik heb helemaal geen talenten”… waarmee iemand bedoelt dat er niet één ding is dat er uitspringt. Eerlijk gezegd, de meeste mensen hebben inderdaad niet zoiets als een artistiek of muzikaal talent. We zijn niet allemaal Einstein, Mozart of Picasso. En dat hoeft ook niet. 

Je hoeft geen superhero te zijn

Jouw talent is net de unieke combinatie van al jouw vaardigheden, kennis en eigenschappen die samenkomen, eerder dan één specifieke superhero eigenschap. Elke persoon heeft immers zaken waar hij/zij goed in is. Jij dus ook.

6 stappen om jouw talentenmix te ontdekken

Stap 1: Reflecteer over je interesses en passies

  • Wat doe je graag in je vrije tijd?
  • Wat deed je graag als kind?
  • Waar word je enthousiast van en wat geeft jou energie?

Stap 2: Analyseer waar je goed in bent

  • In het dagelijkse leven en in je job: waar ben je gewoon goed in?
  • Overweeg persoonlijke eigenschappen zoals geduld, doorzettingsvermogen, empathie, nieuwsgierigheid, handigheid, luisteren, … 
  • Kijk naar momenten in je leven waarop je succes hebt geboekt of wanneer je trots was op je prestaties. Welke vaardigheden en capaciteiten heb je gebruikt in die situaties?

Stap 3: Observeer je leer- en flow-momenten

  • Welke zaken krijg je snel onder de knie? Dit kan een aanwijzing zijn van je natuurlijke aanleg in dat gebied.
  • Identificeer je flow-momenten: Wanneer ga je volledig op in een activiteit en lijkt de tijd voorbij te vliegen?

Stap 4: Vraag feedback aan je omgeving

Praat met vrienden, familie en collega’s en vraag hen welke vaardigheden en talenten zij in jou zien. Vaak zien anderen dingen in ons die we zelf niet opmerken omdat we ze normaal vinden. Waar sta jij om bekend bij je omgeving? 

 

Stap 5: Concludeer

Identificeer je belangrijkste eigenschappen, schrijf ze op en kijk er geregeld naar terug.

 

Stap 6: Werk met een coach

  • Een coach kan je helpen je sterke punten te identificeren en dingen op te merken die je zelf niet door hebt.
  • Een coach kan kwalitatieve en gevalideerde testen en assessments met je doorlopen om je talenten te ontdekken.
  • Een coach kan objectieve feedback en begeleiding bieden.

Het proces van het ontdekken van je talenten kan tijd kosten, maar het is een waardevolle investering in jezelf. 

Wat levert het op?

Door deze stappen te volgen, kun je een beter begrip krijgen van je unieke combinatie van vaardigheden en talenten, en hoe je deze het beste kunt inzetten in je persoonlijke en professionele leven. Het kan je helpen een carrière en levensstijl te vinden die bij je past en waarin je kunt floreren. Het helpt je te ontdekken waar je verder in wil groeien.

Is talent een modewoord?

In de jaren ’70 was er inderdaad een andere benadering van het begrip talent in vergelijking met hoe we er nu naar kijken. Vroeger lag de nadruk in het onderwijs en op de arbeidsmarkt meer op praktische basisvaardigheden en op (technische) kennis die nodig waren voor specifieke beroepen, dan op de ontdekking en ontwikkeling van individuele talenten.

Zelfontplooiing en persoonlijke ontwikkeling werden minder benadrukt. Mensen werden aangemoedigd om te passen in bestaande systemen en structuren, in plaats van hun unieke talenten te ontdekken en te ontwikkelen. 

Dat er nu meer aandacht is voor talenten, kunnen we alleen maar toejuichen. Maar we moeten oppassen voor het negatief effect hiervan, namelijk dat heel wat mensen het gevoel krijgen dat ze falen omdat ze geen bijzonder talent hebben.

Als jij dat gevoel herkent, is het tijd om de balans op te maken en in kaart te brengen wat jouw unieke combinatie is. 

Breng je talentenmix in kaart met een loopbaancoach

Een loopbaancoach kan je helpen bij het identificeren van de vaardigheden die jou het meest gaan helpen om succesvol te zijn in je toekomstige loopbaan, en met het opstellen van een ontwikkelingsplan om deze vaardigheden te verbeteren.

Plan een gratis intake loopbaanbegeleiding
Share This