Waarom trek je je het zo hard aan als je een kritische opmerking krijgt van een ander? En wat kan je doen als je negatieve feedback krijgt? Het antwoord op deze vragen lees je in deze blog.

De negatieve spiraal

“Jij bent altijd zo serieus” zei haar collega. Ze zou kunnen antwoorden “ah, ik wist niet dat lachen verplicht is” of “hier is ook niet veel om mee te lachen” en het daar verder bij laten. Maar nee: ze is geraakt en voelt zich de rest van de dag slecht.

Als je een persoonlijke opmerking krijgt van een ander, of het nu een collega of vriend is, triggert dat iets in je onbewuste. Gevolg: je voelt je slecht en soms kom je zelfs in een negatieve spiraal terecht. 

Waarom trekken we het ons aan wat een ander zegt?

Het is eigen aan de menselijk soort dat we anderen nodig hebben om te overleven. We komen als baby hulpeloos en machteloos op de wereld. Of we al dan niet overleven, is afhankelijk van of er iemand voor ons zorgt. Van jongs af aan zijn we daarom gericht op de ander en leren we pleasen. De behoefte om graag gezien te worden is een van onze sterkste behoeftes.

Als iemand – op het werk of thuis – negatieve commentaar geeft op jou als persoon, gaat er een alarm af in je zenuwstelsel. In feite interpreteren we commentaar als een gevaar. Het gevaar om niet graag gezien te worden, om niet goed genoeg te zijn, om er niet bij te horen. Vanuit evolutionair oogpunt is dat inderdaad gevaarlijk. Dus we reageren met een overlevingsstrategie.

Fight – flight – freeze

Iedereen kent de “fight, flight en freeze” respons, als reactie op gevaar. Simpel gezegd hebben we drie breinen, die alle drie gericht zijn op overleven:

brein met lamp erboven
  • Het oerbrein of reptielenbrein zorgt voor de “fight, flight en freeze” reactie en is het snelst. Het reageert onmiddellijk met vooral fysiologische reacties in het lichaam. Je hart gaat sneller kloppen, je bloeddruk stijgt, je krijgt warm, …
  • Het limbisch brein of zoogdierenbrein zorgt voor emotionele reacties. Je wordt kwaad of verdrietig. Maar we hebben geleerd dit niet te tonen en zelfs niet te voelen. Ook deze reactie gaat snel.
  • Het cognitief of menselijk brein laat ons toe rationeel te denken, te analyseren en bewust te reageren op prikkels uit de omgeving. Dit brein is het traagst en komt als laatste op gang.

Het ligt niet aan de ander…

Het is erg belangrijk om te beseffen dat het niet de (ongevraagde) kritiek zelf is die de negatieve spiraal veroorzaakt. Het zijn jouw gedachten hierover die je in een alarmtoestand brengen. Het is de oude pijn die er bij jou nog zit rond dit onderwerp, die opnieuw geraakt wordt.

Misschien is de persoon in het voorbeeld wel “altijd zo serieus” omdat ze een jeugd en een volwassen leven heeft gehad met weinig reden tot vrolijkheid. En wordt ze hieraan herinnerd door de opmerking, heeft ze de overtuiging dat ze beschadigd is voor het leven en dat het nooit goed komt. Dat niemand haar graag ziet. En dat het haar eigen schuld is.

Je negatieve spiralen zitten in je persoonlijke, innerlijke wereld. De ander veroorzaakt dit niet met een rotopmerking. Hij/zij is alleen de trigger van iets wat er vervolgens intern met je gebeurt.

Verbindende communicatie als antwoord op negatieve kritiek

Misschien heb je al gehoord van verbindende communicatie of Nonviolent Communication.

Het is een wijze van communiceren, ontwikkeld door Marshall Rosenberg, met empathie als rode draad om in verbinding te komen met jezelf en met anderen.

Vanuit Verbindende Communicatie kan je kiezen tussen drie mogelijke reacties. Dat lijkt niet simpel, maar je kan dit leren. 

  • Zelf-empathie: wees mild voor jezelf. Ga na wat je gevoel is en wat je behoefte is. Laat weten aan je ‘innerlijk kind’ dat die opmerking inderdaad niet fijn was en dat je meevoelt.
  • Eerlijk spreken: zeg eerlijk tegen de persoon wat zijn/haar opmerking met je deed, hoe je je erbij voelt en wat je nodig hebt. Dat gesprek kan meteen na het krijgen van de opmerking, of op een later moment. 
  • Empathie voor de ander: wees nieuwsgierig naar wat de ander drijft om je de feedback te geven. Vanuit welk gevoel of welke behoefte kwam die opmerking?

Het gaat er dus om dat je je bewust wordt van je eigen gevoel en behoeftes – en zelfs van die van de ander – in plaats van je te laten meeslepen in een negatieve spiraal van gedachten en overtuigingen over jezelf en over de wereld.

Conclusie: 

Als je je bewust wordt van wat er in jou gebeurt, kan je steeds meer KIEZEN hoe je ermee om wil gaan. Want je kan de ander niet veranderen, alleen jezelf.

 

Laat je begeleiden door een van onze coaches

Plan je gratis kennismakingsgesprek loopbaanbegeleiding en we maken samen de balans op. Dankzij de loopbaancheques van VDAB kan je dit traject voor slechts € 40 volgen. 

Plan een gratis intakeLees meer over loopbaanbegeleiding
Share This