Een interview met 2-evolve oprichters Inez Senecaut en Tessa Lagey

Tessa en Inez richtten enkele jaren terug 2-evolve op. Een centrum voor loopbaanbegeleiding en life coaching met een sterke focus op het ontdekken en ontwikkelen van het volledige potentieel van hun coachees. Ondertussen zijn ze met een team van 20 coaches die zich elke dag inzetten voor een kwalitatieve begeleiding met maximaal resultaat. Maar wat is voor hen nu eigenlijk een goede loopbaancoach, hoe verloopt een job coaching traject en waarom is een job als loopbaancoach zo waardevol? Dat vroegen we hen in dit interview. 

Wat is voor jullie een goede loopbaancoach?

Tessa: “Een loopbaancoach helpt je om inzicht te krijgen in vragen die te maken hebben met je job of je carrière. Dat betekent niet dat andere domeinen van het leven niet aan bod kunnen komen, maar daar ligt niet de meeste focus. De aanleiding voor iemand om naar een loopbaancoach te stappen, is dat er op werkvlak een schoentje wringt. Dat kan gaan over work-life balance, relaties op het werk, jobinhoud en ook heel vaak zingevingsvragen. Dat laatste betekent dat iemand stilstaat bij de vraag: is dit het nu, wil ik dit wel blijven doen (nee dus, als je de vraag stelt)…maar wat dan?”

Inez: “Een loopbaancoach is iemand die met open blik & luisterend oor, op een niet-oordelende manier gaat luisteren naar jouw specifieke vraag, je pijnpunten rond dit onderwerp. De coach maakt ook de balans op van je energiegevers en -vreters. Het is ook een analyse die je toelaat om je job of carrière gericht bij te sturen.

Waarom zijn jullie begonnen met loopbaancentrum 2-evolve?

Inez: “Wat mij geleid heeft, is dat ik graag begeleid in het kader van een loopbaan. Ik deed dat al in een bestaand loopbaancentrum. Dit is een logische keuze omdat ik uit de HR-sector kom en ook de nodige opleidingen gevolgd heb. Door ons eigen centrum op te starten, konden we zelf een stempel drukken op de waarden en de manier van werken. Dit betekent voor ons een authentieke, holistische aanpak waarbij de vraag van de coachee centraal staat en niet zozeer bepaalde tools of tests.” 

Tessa:” Door ons eigen centrum te leiden, kunnen we ook kiezen met welke coaches we werken. Het is voor ons essentieel dat we collega’s hebben die dezelfde waarden delen. Ook gaan we enkel in zee met ervaren coaches, die niet alleen op professioneel vlak de nodige ervaring en opleidingen hebben, maar die ook al levenservaring hebben en zich verdiept hebben in bepaalde onderwerpen. Intussen zijn we met 20 coaches, gespreid van aan de kust tot in Limburg.”

 

 

Tessa Lagey en Inez Senecaut in gesprek

Inez: “Elk van onze coaches heeft inderdaad bepaalde specialisaties die aanvullend zijn en in die zin hebben we een heel brede waaier aan expertise te bieden aan onze coachees. Bovendien kunnen we ook van elkaar blijven leren. Want ook dat is typisch voor een coach: de drang om levenslang te blijven leren.”

Hoe verloopt een loopbaantraject?

Tessa: “Elk traject is anders, zelfs al zijn er vragen die wel vaker terugkomen. We beginnen altijd met het definiëren van de coaching vraag: waarvoor iemand op zoek is gegaan naar een coach. Het is belangrijk om de bron van het probleem helder te krijgen en hoe lang de situatie zich al voordoet. De oplossing zal voor iedereen verschillend zijn en elk traject is dus heel erg op maat.”

Inez: “Bepaalde principes komen steeds terug (luisterend oor, vragen stellen, bepaalde tools…), maar de invulling is inderdaad echt iedere keer anders. We vertrekken van de vraag en ook vanuit de persoon. We zijn het klankbord en we zijn de gids die volledig ter beschikking staat om het probleem in kaart te brengen en samen oplossingen te zoeken.”

Stap je enkel in een loopbaantraject als je van job wil veranderen?

Tessa: “Als het nodig is, bieden we sollicitatiebegeleiding. Maar als je met loopbaanbegeleiding start, wil dat niet per sé zeggen dat je van werk wil veranderen. Een typisch traject is dat we helder krijgen wat er in de weg staat om van de huidige situatie naar de gewenste situatie te gaan. Dit kan zijn binnen je huidige job of door naar iets totaal anders te gaan. De beste oplossing ligt niet op voorhand vast. Die gaan we juist samen zoeken.”

Inez:Inzicht krijgen is de start van elke verandering. Je komt pas in beweging als je eerst helder hebt waar het echt om gaat en hoe je verder wil.”

Hoe weet je of het zal klikken met een coach?

Tessa: “Bij de keuze van een coach, gaat men meestal op zoek naar iemand die in de eigen regio woont, zodat de sessies live kunnen plaatsvinden. Het profiel van de coach is natuurlijk ook belangrijk om vertrouwen te krijgen in zijn/haar kunnen. Maar het allerbelangrijkste is toch dat er een match is. Dat weet je pas als er contact is geweest.”

Inez: “Het is daarom dat we altijd aanraden om eerst een vrijblijvend kennismakingsgesprek te hebben met de coach. Zelfs in een kort gesprek wordt al vrij snel duidelijk of het klikt met de persoon en of je het gevoel hebt dat deze coach je gaat kunnen helpen met jouw vraag.”

 

Welke opleiding moet je volgen om loopbaancoach te worden?

Inez: “Er is niet één opleiding die leidt tot het beroep van loopbaancoach. Onze eigen coaches hebben heel verschillende achtergronden. Wijzelf zijn psychologen en hebben nadien tal van bijkomende opleidingen gevolgd rond coaching en bepaalde specifieke thema’s, zoals stress en burn-out.”

Tessa: “Opleiding is maar één aspect dat bepaalt of iemand een goede loopbaancoach wordt. Ervaring is minstens zo belangrijk en het meest bepalende is in feite welke vaardigheden een coach ontwikkeld heeft. Uit studies blijkt trouwens dat de relatie die je hebt met de coach van primordiaal belang is. Vooral het vertrouwen speelt hierin een rol.”

Inez: “Als loopbaancentrum bewaken we de kwaliteit van de begeleiding door het evaluatieformulier dat de coachee invult. We hechten er ook belang aan dat coaches zelf blijven groeien en organiseren intervisiemomenten om van elkaar te leren.”

Waarom doe je deze job graag?

Inez: “Het is een manier om in een 1 op 1 relatie mensen verder te helpen en te zien evolueren. Wat ik graag doe, is mensen uitdagen om vanuit verschillende perspectieven naar hun situatie te kijken. Iemand die alleen over zijn/haar situatie nadenkt, blijft vaak in hetzelfde cirkeltje draaien. Als coach kan je dit helpen doorbreken. Je ziet mensen groeien en dat geeft veel voldoening.”

Tessa: “Voor mij is bovendien de variatie ook een groot pluspunt. Omdat elk traject en elke persoon anders is, heb ik de kans om de volledige waaier van mijn kennis en ervaring in te zetten ten dienste van de coachee. Zelfs binnen één traject komen er meestal meerdere thema’s aan bod. Het is ook motiverend om ertoe bij te dragen dat mensen aan het werk kunnen blijven, doordat ze tijdig hun loopbaan bijsturen. We weten dat werkgeluk heel bepalend is voor het welzijn van mensen.”

Inez: “Daar sluit ik mij volledig bij aan!”

Wil jij loopbaanbegeleiding volgen?

Plan een gratis intakeMaak kennis met ons team
Tessa Lagey

Wie is Tessa Lagey?

Tessa Lagey is mede-oprichter van 2-evolve. Na haar studies Master in de Bedrijfs- en Experimentele Psychologie stapte ze het bedrijfsleven in waar ze ruim 20 jaar actief was in HR. Die ervaring neemt ze sinds 2014 mee in haar rol als coach. Intussen specialiseerde zij zich ook in de gevolgen van emotionele verwaarlozing en jeugdtrauma op het volwassen leven. Zij is zowel coach als traumatherapeut en slaat heel vaak de brug.

Inez Senecaut

Wie is Inez Senecaut

Inez Senecaut is mede-oprichter van 2-evolve. Na haar Master in Bedrijfs- en Organisatie Psychologie stapte zij de bedrijfswereld in. Zij heeft ervaring met de interne werking van HR als extern talent begeleider-consultant, assessor en trainer. Na 23 jaar zet ze haar ervaring en kennis in als levensloopbaan- en empowerment coach.

Share This