Om je job elke dag met plezier te blijven doen is er meer nodig dan een aantrekkelijk salaris. Een bedrijfscultuur die past bij je persoonlijkheid en waarin je optimaal kan functioneren en gestimuleerd wordt om het beste van jezelf te geven, is minstens even belangrijk.

Wil jij de job van je leven vinden? Dan kan je dus maar beter aandacht hebben voor de culturele fit.

In deze blog lees je:

  • Waarom de bedrijfscultuur zo bepalend is voor je werkgeluk
  • Wat je kan doen bij een culturele mismatch
  • Hoe je een bedrijf vindt dat echt bij je past

Wat is bedrijfscultuur

Als je werkt in een organisatie waarvan de cultuur niet strookt met jouw waarden, dan gaat het mis. Maar om dat goed te begrijpen, moet je eerst weten wat bedrijfscultuur juist is.

Simpel gezegd gaat het over het resultaat van alle waarden van de mensen die in de organisatie werken. In een sterke organisatiecultuur liggen die waarden gemiddeld dicht bij elkaar. Als er nieuwe mensen worden aangeworven, gaat men typisch op zoek naar diegenen die dezelfde waarden delen. Zo wordt de cultuur verder gezet. 

Het belang van een goede cultural fit

Een hoge culturele fit tussen een persoon en een organisatie heeft veel voordelen. Onderzoek toont aan dat als er sprake is van een hoge waarden match tussen individu en bedrijf, de kans groter is op jobtevredenheid, engagement en goede werkprestaties en dat de intentie om weg te gaan beduidend lager ligt. 

(Bron grafiek: Kristof-Brown, Zimmerman & Johnson’s 2005)

Grafiek Kristof-Brown, Zimmerman & Johnson’s 2005

Als je werkt in een organisatiecultuur met een goede culturele fit, is de kans dus groter dat je je goed voelt en dat je volop wil inzetten. Meestal heb je dan ook een gezonde relatie met je collega’s en leidinggevende. Als je dan toch op je job uitgekeken geraakt of je merkt dat het allemaal wat teveel wordt, zal er samen gezocht worden naar oplossingen

Wat bij een cultural mismatch?

Soms start je in een nieuwe job en voel je meteen dat er niet zo’n goede match is tussen jouw waarden en de organisatiecultuur.

Vrouw zit op stoel, omringd met 3 lege stoelen.

Een voorbeeld: Jij bent vooral gericht op zelfontplooiing, integriteit en autonomie en je komt in een omgeving terecht die hier niet zo hoog op scoort, maar wel op erkenning en voorspelbaarheid. Je kunt je wel voorstellen dat dit geen ideale situatie is.

Een ander voorbeeld: Stel dat jij veel belang hecht aan ‘samenwerking’ en ‘zorg’, maar je in je werkomgeving voornamelijk omringd bent met mensen die laag scoren op deze waarden en en wel hoog zitten op het vlak van ‘prestatiegerichtheid’ en ‘erkenning’. In dit geval ga jij, geheel getrouw aan je waarden, steeds de belangen van het team voorop stellen. Je collega’s daarentegen zijn misschien eerder competitief en proberen uit te blinken. Het management zal in zo’n cultuur ook meer erkenning geven aan individuele prestaties. En jij voelt je niet gewaardeerd… 

Er zijn verschillende manieren waarop je kan reageren, maar in feite komen die neer op twee uitersten: je past je aan of je gaat weg. 

Aanpassen houdt een groot risico in: het kost je veel energie en verhoogt de kans dat je ziek wordt. Weggaan is natuurlijk ook een grote stap. En het is niet de bedoeling dat je van de regen in de drop geraakt. 

De invloed van bedrijfscultuur op je werkgeluk

Het belang van cultuur en waarden wordt vaak onderschat. Hier aandacht aan geven is één van de sleutels om je werkgeluk te verhogen.

Als loopbaancoach werken we met mensen die om welke reden dan ook niet zo gelukkig zijn in hun job. Vaak merken we dat de waarden match de bron van het probleem is. Een mismatch leidt vaak tot stress, overspannenheid en zelfs burn-out

Je waarden zijn namelijk eigenschappen die zo goed als vast liggen. Vooral de hiërarchie van je waarden. Je top drie waarden gaan niet plots onbelangrijk worden, zelfs als er iets anders van je wordt verwacht. Waarden hangen nauw samen met onze identiteit, met wie je écht bent.

De cultuur van een organisatie gaat ook niet zomaar veranderen. Die wordt namelijk bepaald door de mensen die er werken. Een organisatiecultuur veranderen duurt jaren (op een organische manier) of vraagt heel drastische ingrepen. Als het management beslist om de cultuur te veranderen door middel van een change traject, begeleid door consultants en een communicatiebureau, maakt het zichzelf blaasjes wijs. Door de beoogde waarden op posters te zetten en op de muren te hangen gaat er niets veranderen op het vlak van waarden. Hoogstens op het vlak van gedrag van de medewerkers. 

Hoe vind je een bedrijf dat bij je past?

In loopbaanbegeleiding brengen we aan de hand van de ValueFit vragenlijst je waarden in kaart en spiegelen we deze aan je huidige werkomgeving. Waar wringt het? Wat werkt goed voor jou? 

Hoe meer jij weet wat voor jou belangrijk is, hoe beter je zelf kan inschatten of er met je huidige of een potentiële toekomstige werkgever een goede match is. Je weet waar je op moet letten en welke vragen je kan stellen tijdens de interviews.  

Klaar om je waarden en cultural fit te ontdekken?

Plan je gratis kennismakingsgesprek loopbaanbegeleiding en we bezorgen je de ValueFit vragenlijst. Dankzij de loopbaancheques van VDAB kan je dit traject voor slechts € 40 volgen. 

Plan een gratis intakeLees meer over loopbaanbegeleiding
Share This