Het vinden van work-life balance kan een uitdaging zijn. Vooral omdat je werk een belangrijk deel uitmaakt van je leven. Het streven naar een echte scheiding tussen je werk en je privéleven is niet realistisch. Maar onze coaches helpen je graag om meer evenwicht te vinden in je work-life balance.

1. De ballon: breng je draaglast in kaart

ballon met smiley

Streven naar balans lukt alleen als je draagkracht en draaglast in balans zijn.

Om je draaglast in kaart te brengen kan je een ballon tekenen. De ballon staat symbool voor je agenda of leven. Wat zit er allemaal in? Wat zijn de zaken waarmee je jouw dagen vult?

Staat je ballon op springen? Blijf je elke keer weer nog een klein beetje meer druk zetten op de ballon? Staat je draagkracht onder druk?

Kijk dan even wat je kan loslaten. Wat moet je niet doen omdat het te veel energie kost?

Onthou vooral: soms moet je iets van een lagere energie loslaten om tijd te hebben voor de hogere energiebronnen.

Gina Peeters, loopbaancoach Wommelgem

2. Bewaak je grenzen voor een betere work-life balance

Uit onderzoek blijkt dat te veel uren op het werk doorbrengen niet goed is. Gebruik je werkdag daarom zo efficiënt mogelijk en beëindig je werkdag (indien mogelijk) ook op een vast tijdstip.

Ontvang je je werkgerelateerde mails of berichten op je smartphone? Zorg er dan zeker voor dat de push meldingen uit staan. Dit vermijd onnodige prikkels. 

Aarzel niet om ‘nee’ te zeggen tegen opgelegde taken wanneer het te veel wordt. Spreek er desnoods over met je leidinggevende.

France Joris, loopbaancoach Gingelom

  3. Vermijd te lange to do lijstjes

  Neem per dag slechts één of twee to do’s. Begin met de vervelendste of de lastigste taak en werk deze in één keer af. Gegarandeerd dat je er een goed gevoel aan overhoudt, positieve energie creëert voor de rest van de dag en meer gedaan krijgt.

  Michèle De Ceuninck, loopbaancoach Brugge

  Klaar om verdere stappen te zetten?

  Plan je gratis kennismakingsgesprek loopbaanbegeleiding met een van onze coaches in Vlaanderen. Dankzij de loopbaancheques van VDAB kan je dit traject voor slechts € 40 volgen. 

  Plan een gratis intakeLees meer over loopbaanbegeleiding
  Share This