De Circle of Influence is een model dat wereldwijd geïntroduceerd werd door bestseller Stephen Covey. Hij stelt dat het besteden van tijd en energie aan factoren die buiten je controle liggen, alleen maar leidt tot stress en frustratie. Het komt er dus op aan te leren om de dingen die je niet kan beïnvloeden, los te laten. 

Circle of influence

De circle of concern bevat al je persoonlijke en werkgerelateerde uitdagingen en zorgen.

De middelste cirkel (circle of influence) bevat alle zaken waar je invloed op kan hebben. Denk aan het gedrag van anderen of het resultaat van een project.

Alles wat buiten je circle of influence valt, zijn zaken waar je geen controle over hebt, zoals bijvoorbeeld de economische situatie.

De kleinste cirkel (circle of control) staat voor de dingen waar je directe controle over hebt, zoals je eigen levensstijl of hoe je reageert op een bepaalde situatie.

Verleg je focus

Als je te veel focust op de buitenste cirkel, bijvoorbeeld bepaald gedrag van een collega of beslissingen die op organisatieniveau genomen worden waar je geen impact op hebt, dan ga je veel energie verliezen. En dat is jammer, want dat geeft alleen maar stress en frustraties

Je richt je aandacht beter op datgene waar je wel controle en invloed op hebt. Als je dat doet, verander je je manier van denken naar een proactieve en productieve houding en verhoog je je veerkracht. 

De conclusie: Wat je niet kan controleren of beïnvloeden, laat je beter los. Het heeft geen zin je energie te stoppen in zaken waar je een invloed op hebt. Eens je dat beseft, zal je veel veerkrachtiger in het leven staan en meer positieve energie overhouden om te investeren in je persoonlijke doelen. 

OEFENING: Teken je circle of influence

Neem twee papieren en een pen:

  • Op de ene pagina teken je je circle of concern en noteer je alles waar je geen invloed op hebt en dus de dingen die je beter loslaat.
  • Op de andere pagina teken je twee cirkels: de cirkel van invloed en de circle of control. Je noteert alle zaken die binnen je invloedssfeer liggen. 

Door dit voor jezelf in kaart te brengen, zal je een helder beeld krijgen over je situatie. Het is een eerste stap om je eigen actieplan voor verandering op te maken.

Hulp nodig?

Hulp nodig met je actieplan of vind je het toch moeilijk om je energienemers in kaart te brengen? Wij helpen je graag en zetten samen concrete stappen om je cirkel van invloed te vergroten en je cirkel van concern te verkleinen. 

Plan een gratis intake loopbaanbegeleiding
Share This