Innovatieve ontwikkelingen als Artificiële Intelligentie (AI) en een continu veranderende arbeidsmarkt doen heel wat mensen vrezen voor hun job. Nochtans bieden deze ontwikkelingen ook heel veel mogelijkheden voor de toekomst. Het is een kwestie van jezelf te blijven ontwikkelen en zo relevant te blijven in de arbeidsmarkt van de toekomst.

Wil jij relevant blijven op de arbeidsmarkt?

Dan loont het om te investeren in het ontwikkelen van deze 6 vaardigheden:

1. Aanpassingsvermogen

De arbeidsmarkt innoveert en evolueert razendsnel. Dat vergt flexibiliteit en het vermogen je snel aan te passen aan nieuwe situaties. Maar ook mentale veerkracht om te kunnen omgaan met alle veranderingen die op je pad komen.

 

2. Kritisch denken 

Analytisch en kritisch denkvermogen worden steeds belangrijker nu we overstelpt worden met automatisch gegenereerde informatie. Het continu kritisch benaderen en beoordelen van informatie is een onmisbare skill voor de toekomst. 

 

3. Communicatievaardigheden

Een sterk communicatief vermogen vertaalt zich in het kunnen onderbouwen van een mening en in overtuigingskracht. Maar communicatie is geen eenrichtingsverkeer. Ook goed kunnen luisteren is een belangrijk aspect van communicatie. 

 

4. Probleemoplossende vaardigheden

Met de toenemende complexiteit in tal van sectoren is het vermogen om problemen op te lossen een erg gegeerde vaardigheid. Ook creatief en out-of-the-box denken en een probleem vanuit verschillende invalshoeken kunnen benaderen hoort daaronder. 

 

5. Persoonlijk leiderschap

Zelfinzicht, het kennen van je eigen sterktes, valkuilen en doelen. Persoonlijk leiderschap helpt je om richting te geven aan je persoonlijke loopbaanpad, je talenten ten volle te benutten en meer werkgeluk te ervaren. 

 

6. Digitale vaardigheden

De digitalisering zet zich razendsnel voort, op alle vlakken. Het hoeft dus niet gezegd dat achterblijven op dat vlak geen optie is. 

 

Maak je klaar voor de toekomst met loopbaanbegeleiding

Een loopbaancoach kan je helpen bij het identificeren van de vaardigheden die jou het meest gaan helpen om succesvol te zijn in je toekomstige loopbaan, en met het opstellen van een ontwikkelingsplan om deze vaardigheden te verbeteren.

Plan een gratis intake loopbaanbegeleiding
Share This