Welzijn is een veelomvattend concept dat essentieel is voor een gezond en vervullend leven. Welzijn bevat 5 pijlers: het gaat niet alleen om fysiek fit zijn, maar ook om mentaal, financieel, digitaal en sociaal welbevinden. Elk van deze domeinen speelt een cruciale rol in hoe je je voelt en hoe je functioneert, en dat zowel op je werk als in je persoonlijke leven.

In deze blog bespreken we het belang van deze 5 pijlers en hoe je ervoor kan zorgen dat je aan elke pijler voldoende aandacht schenkt, zodat ze je ondersteunen in je werk en  je leven.

Pijler 1: mentaal welzijn

Mentaal welzijn is misschien wel het meest besproken aspect, vooral gezien de toenemende druk en stress op de werkplek. Het is van vitaal belang om te investeren in je geestelijke gezondheid, omdat dit direct invloed heeft op je productiviteit en prestaties. 

Dit kan je doen: Programma’s zoals mindfulness en stress management kunnen je helpen om te gaan met werkgerelateerde stress en je mentale veerkracht versterken.

    Pijler 2: financieel welzijn

    Financiële zorgen kunnen een belangrijke bron van stress zijn. Een goed begrip van budgetbeheer is essentieel om in elke fase van je leven weloverwogen financiële keuzes te maken. 

    Dit kan je doen: Heb je moeite om je geldzaken op orde te krijgen? Laat je dan eventueel ondersteunen. Heb je kinderen? Leer hen dan op tijd omgaan met geld zodat ze zelfredzaam worden op latere leeftijd.

    dame met smartphone

    Pijler 3: digitaal welzijn

    Omdat we steeds meer tijd online doorbrengen, wordt dit aspect van welzijn steeds belangrijker. Het vinden van een balans tussen connectiviteit en het afbakenen van digitale grenzen is essentieel voor het behoud van de mentale gezondheid.

    Dit kan je doen: Hou een keer bij hoeveel tijd jij gemiddeld dagelijks spendeert op je scherm. Dit kan een echte eye-opener zijn om je bewuster te leren omgaan met je schermtijd. Daarnaast laat je je smartphone beter buiten de slaapkamer, vermijd je schermen voor het slapen gaan en zet je notificaties uit (want die leiden alleen maar onnodig af). Of nog beter: doe eens een digital detox en ontdek welke positieve invloed dit heeft op alle aspecten van je leven.

     

    Pijler 4: fysiek welzijn

    Fysiek welzijn is en blijft een fundament. Regelmatige lichaamsbeweging en een gezond dieet zijn cruciaal voor het behouden van energie en vitaliteit. 

    Dit kan je doen: Neem vaker de fiets naar je werk of de bakker, maak dagelijks een wandeling van 15 minuten, doe wandel meetings met je collega’s en bereid een gezonde lunch voor de dag nadien voor. 

    Pijler 5: sociaal welzijn

    Het sociale aspect gaat over de relaties die we onderhouden en de gemeenschappen waar we deel van uitmaken. Het gevoel van verbondenheid heb je nodig om gelukkig te zijn.

    Dit kan je doen: Ga op zoek naar een organisatie die samenwerking stimuleert en aansluit op je waarden.

    Dit artikel is gebaseerd op de pijlers gedefinieerd door Isabelle Hoebrechts en opgenomen in het memorandum bij Federgon. In de Welzijnsconferentie WorkBeats op 27 juni 24 wordt hier door meerdere sprekers op in gegaan.  www.workbeats.be

     

    Onze loopbaancoaches helpen je om je welzijn op pijl te houden

    Via individuele gesprekken zoomen we in op de pijler(s) van welzijn, specifiek toegespitst op jouw persoonlijke situatie noden. We reiken uit naar de oorzaken en zoeken samen naar oplossingen om sterker te staan in je welbevinden.
    Ons team bestaat uit 20 loopbaancoaches verspreid over heel Vlaanderen en met elk hun eigen expertise en werkwijze. 

    Meer over loopbaanbegeleiding
    Share This