…die je meer werkgeluk opleveren

Een positieve mindset…wie wil dat nu niet? Zeker op het werk wordt er van je verwacht dat je elke dag met een lach het kantoor binnenwandelt. Dat is natuurlijk onmogelijk. Elke dag is anders, en af en toe een mindere dag hebben, is heel normaal. Maar om vandaag goed te starten, geven we je graag enkele tips om die positieve mindset aan te zwengelen.

1. Omring je met de juiste mensen

Ook op het werk is het belangrijk om je zoveel mogelijk met mensen te omringen die positief in het leven staan. Contact met collega’s die vooral klagen in plaats van te focussen op opportuniteiten, beperk je best tot het hoogstnodige.

2. Positieve gedachten trainen

Positief in het leven staan, kan je leren. Dit gaat niet van vandaag of morgen, maar door er bewust aan te werken, zal je wel snel vooruitgang boeken. Maak tijd voor een traject loopbaancoaching waarin je tools krijgt aangereikt om te denken in kansen in plaats van in problemen. Er bestaat ook heel wat literatuur over positieve intelligentie, zoals dit boek van coach Gina Peeters.

3. Begin elke dag met iets positiefs

Sta vijf of tien minuten eerder op (of meer als je een ochtendmens bent) en neem kort de tijd voor jezelf alvorens jezelf in de rush van de dag te begeven. Je zal zien: die paar minuten gaan een groot verschil maken en je de nodige energie geven om de rest van de dag op te teren.

Enkele ideeën:

  • Ga naar buiten en maak een korte wandeling.
  • Maak een to-do lijstje en beperk je tot maximum één grote taak en twee middelgrote taken. Zo verhoog je je productiviteit.
  • Schrijf je gedachten van je af en maak je hoofd leeg. 
  • Doe enkele ademhalingsoefeningen of mediteer.
  • Kies voor jezelf een affirmatie (een intentie, iets wat je wil bereiken), zeg luidop (voor een spiegel), en geef jezelf een boost van zelfvertrouwen. 

4. Vermijd stress

Stress is een hele normale reactie van je lichaam. Langdurige (chronische) stress is echter ongezond en kan leiden tot fysieke klachten en zelfs burn-out. Als er continu cortisol door je lichaam stroomt, krijg je automatisch ook meer negatieve gedachten, en zo kom je in een vicieuze cirkel terecht. Heb jij vaak stress? In loopbaanbegeleiding gaan we op zoek naar jouw stressoren. Dit zijn alle situaties, gebeurtenissen of personen die bij jou stress veroorzaken. Vervolgens leer je hoe je met kleine veranderingen deze stressoren kan ombuigen en je werkstress kan verminderen.

5. Gebruik zoveel mogelijk ‘ik wil’ in plaats van ‘ik moet’

Door deze oefening voor jezelf te doen ontdek je ook beter waar je bewust voor kiest en waar je liever geen tijd aan besteed of wat je opgedrongen wordt.

>> Klaar om deze 5 tips in de praktijk om te zetten?

Neem actie en maak een afspraak voor een vrijblijvend kennismakingsgesprek met een loopbaancoach bij jou in de buurt.

Share This