Perfectionisme kan een zegen en een vloek zijn als het gaat om je carrière en het ontwikkelen van je talenten. Hoewel het streven naar perfectie kan leiden tot geweldige prestaties en hoge standaarden, kan het ook je groei en welzijn in de weg staan.

In dit blogartikel onderzoeken we samen met Chris Goubert, perfectionisme coach, stress en burn-out coach en loopbaanbegeleider, hoe perfectionisme van invloed is op je loopbaan, vooral met het oog op talentontwikkeling en het vinden van een bevredigende carrière.

Wat zijn de ’typische’ gedragskenmerken van een perfectionist?

Uit de vele talenten tests die ik afnam onder mijn klanten, blijkt dat perfectionisten hoog scoren op een aantal gedragskenmerken. Hierbij maak ik graag de kanttekening dat ieder mens uniek is en ik zeker niet wil veralgemenen. Maar het is wel opvallend dat deze profielen vaak uitschieten in de volgende domeinen:

  • Een sterke behoefte om te controleren en te sturen
  • Hoog plichtsbesef (om plichten te vervullen en het juiste te doen)
  • Een sterke behoefte aan waardering van anderen
  • Een sterke behoefte om conflicten te vermijden
  • Hoge prestatiedrang
  • Focus op detail en structuur

Er is niets mis met een perfectionistisch kantje. Deze behoeften kunnen resulteren in indrukwekkende professionele successen.

Waar liggen dan de meeste kansen voor perfectionisten?

Sterke punten van perfectionisten zijn vaak hun oog voor detail, gedrevenheid en vermogen om consistent hoge kwaliteit te leveren. Allemaal zeer waardevolle kwaliteiten in beroepen waar precisie en verantwoordelijkheid belangrijk zijn, zoals in de gezondheidszorg, wetenschappelijk onderzoek of technische vakgebieden, projectmanagement, kwaliteitscontrole of strategische planning.

Wanneer wordt perfectionisme een struikelblok in je job (en in je leven)?

Als de sturing te sterk is, uit zich dit in overmatige zelfkritiek en angst om te falen. Ook kan je als perfectionist moeite hebben met delegeren en last hebben van uitstelgedrag. Deze negatieve gevolgen van perfectionisme kunnen je groei en geluk belemmeren. Je kunt niet genieten van je successen op het werk of in je privéleven. Burn-out en werkstress zijn reële risico’s voor perfectionisten.

Hoe kan je perfectionisme dan concreet ombuigen naar een kracht?

Perfectionisme is zeker iets waar je aan kan werken. Ik kan zeker al enkele tips geven.

1. Om te beginnen is het belangrijk te leren om realistische en haalbare doelen te stellen. Het kan bijvoorbeeld helpen om grote doelen op te splitsen in kleinere stapjes.

2. Daarnaast is het belangrijk om je mindset aan te passen en te focussen op groei en verbetering in plaats van op perfectie. Zie fouten en mislukkingen als leermomenten.

3. Durf taken uit handen te geven, want als perfectionist doe je liever alles zelf uit angst dat het anders niet goed genoeg zal zijn. Door samen te werken met teamleden, leg je minder druk op jezelf en verbeter je ook de teamgeest.

4. Zelfkritiek is een dooddoener voor perfectionisten. Werk daaraan en wees lief voor jezelf. Perfectie bestaat niet.

5. En last but nog least: neem wat minder hooi op je vork en leer om prioriteiten te stellen. Je zal je veel beter voelen en dan komt er ruimte voor energie en creativiteit. 

Ondervind je veel nadelen van je perfectionisme? Dan is het aan te raden om je te laten begeleiden. Een loopbaancoach kan je helpen om je perfectionistische neigingen in balans te brengen. 

Welk advies heb je nog voor lezers met perfectionistische eigenschappen?

Besef dat perfectionisme zowel een kracht als een belemmering kan zijn in loopbaanontwikkeling. Door je talenten, drijfveren en denkstijlen te analyseren, kan loopbaanbegeleiding helpen om je perfectionistische neigingen in balans te brengen en je unieke kwaliteiten effectief te gebruiken. Dit leidt tot meer duurzame en bevredigende loopbaan successen, waarbij je je zowel professioneel als persoonlijk kunt ontwikkelen. 

Mijn grootste advies: ga ermee aan de slag!

Zelf werk ik graag met het ‘Talentenpaspoort’ van Peter Monsieur. Dit is een geweldige tool om werkgerelateerde talenten, drijfveren en denkstijlen te ontdekken. Door middel van een test helpt deze tool om unieke kwaliteiten te herkennen en te benutten.

Het is mijn taak als loopbaanbegeleider om de coachee te helpen de positieve en negatieve kanten van perfectionisme te herkennen en strategieën te ontwikkelen om de negatieve impact te minimaliseren terwijl de positieve kanten benut worden. Zo kan perfectionisme meer als kracht ingezet worden.

Het Talentenpaspoort biedt mijn coachees ook een gestructureerde manier om deze kwaliteiten om te zetten in concrete carrièremogelijkheden die passen bij hun persoonlijke en professionele doelen.

Chris Goubert, loopbaancoach bij 2-evolve

Wie is Chris Goubert?

Chris is loopbaancoach en perfectionisme coach. Ze begeleidt je bij diverse thema’s uit de werkomgeving, zoals stress, welzijn op het werk, moeilijke communicatie tussen collega’s of met de leidinggevende, balans werk-privé, loopbaankeuzes, en zoveel meer.

Breng je perfectionisme in balans en voorkom een burn-out

Onze loopbaancoaches kunnen je helpen om je perfectionistische neigingen in balans te brengen en krachtiger in je job te staan. Je wordt je bewust van je valkuilen en je talenten, bouwt aan zelfvertrouwen en je ontwikkelt praktische strategieën om haalbare doelen en prioriteiten te stellen. 

Share This