De wereld en de arbeidsmarkt zijn continu in beweging. Vaardigheden die je vandaag beheerst, zijn misschien morgen niet meer van belang in je job. Levenslang leren is dan ook een onmisbare mindset als je jezelf wil blijven ontwikkelen en relevant wil blijven in de arbeidsmarkt van de toekomst. Maar hoe combineer je het ontwikkelen van nieuwe vaardigheden met een leven dat nu al zo druk en hectisch is?
In deze blog duiken we in de voordelen van levenslang leren en delen we enkele tips om leren en persoonlijke groei te integreren in je leven.
Waarom zou je investeren in groei: de voordelen
Investeren in persoonlijke en professionele groei biedt je veel meer dan enkel het vooruitzicht op nieuwe jobopportuniteiten.
1. Klaar voor de toekomst
De arbeidsmarkt stelt hoge eisen en alles verandert aan een razendsnel tempo. Door te investeren in jezelf en in het ontwikkelen van vaardigheden voor de toekomst, stoom je jezelf klaar voor de uitdagingen van morgen, zodat je met vertrouwen in je job kan staan.
>> Lees ook: Zes onmisbare skills voor de toekomst.
2. Positieve impact op jezelf en je omgeving
Jezelf zien groeien geeft voldoening en maakt je gelukkig. Nieuwe passies en interesses ontdekken, expertise opbouwen, je horizon verruimen, … Het geeft je een positieve boost waarmee je niet enkel jezelf, maar ook anderen in je omgeving zal inspireren.
3. Zelfvertrouwen & veerkracht
Eens je jezelf een groeimindset hebt aangeleerd, zal je daar snel de vruchten van plukken. Je werkgeluk stijgt, je staat zelfverzekerder in je schoenen en je kan beter inspelen op de veranderingen binnen je vakgebied. Bovendien maak je door te leren nieuwe verbindingen in je hersenen en hou je je brein in topvorm.
5 tips om leren te integreren in je leven
De voordelen ken je nu al. Maar misschien voel je toch nog wat weerstand. We moeten je niets wijsmaken: leren gaat ook gepaard met enkele uitdagingen. Het vergt heel wat zelfdiscipline en je moet tijd kunnen vrijmaken in je drukke agenda. Of misschien houdt faalangst je wel tegen. Ook de kostprijs van een opleiding kan een struikelblok vormen. We geven je enkele waardevolle tips om al deze drempels weg te nemen.
Tip 1: Gebruik de SMART methode voor het stellen van leerdoelen.
Een effectief leerdoel stellen voor jezelf is een eerste stap als je echt wil slagen in je groeiproces. Dat doe je als volgt:
>> Specifiek: Wees heel concreet in wat je precies wil leren. Een voorbeeld: Ik wil mijn communicatieve vaardigheden bijschaven zodat ik tijdens een teamoverleg duidelijker, beknopter en met meer vertrouwen mijn boodschap kan overbrengen.
>> Meetbaar: Is het doel dat je voor ogen hebt meetbaar? Bijvoorbeeld: Ik wil een certificaat behalen binnen 6 maanden of ik ga feedback vragen aan 3 collega’s over mijn presentatie eind deze maand.
>> Acceptabel: Is je doel haalbaar? Maak ruimte in je agenda om dat wat je leert ook echt toe te passen in de praktijk, zodat je leerproces echte kansen krijgt.
>> Realistisch: Is je doel realistisch binnen de tijd die je voorziet en met de middelen die je ter beschikking hebt?
>> Tijdsgebonden: Maak goede afspraken met jezelf en stel een concrete deadline vast om je leerdoel te halen. Je kan ook tussentijdse milestones inplannen. Bepaald bijvoorbeeld wanneer je een eerste keer in de praktijk gaat oefenen of wanneer je je vorderingen bespreekt met je leidinggevende.
Tip 2: Kies bewust
Verspil geen tijd aan opleidingen waar je niet meteen in de praktijk mee aan de slag kan. Het is zonde van de energie die je erin steekt, want herhaling is nodig om nieuwe kennis en vaardigheden op te slagen in je langetermijngeheugen.
Tip 3: Spreek met je werkgever
De arbeidsdeal die werd opgesteld door de Federale overheid voorziet in individueel opleidingsrecht. Als je in een onderneming met minstens 20 werknemers werkt, heb je recht op 5 opleidingsdagen per jaar. Bespreek de opleidingsmogelijkheden dus zeker met je werkgever of HR verantwoordelijke.
Tip 4: Maak van leren een routine
Een goede planning helpt je bij het behalen van kleine succesen in je leerproces. Pin dagelijks of wekelijks een vast moment in je agenda. Dit kunnen korte leersessies zijn (microlearnings) of een lunch & learn elke vrijdagmiddag. Bepaal ook meteen wat je wil leren tijdens de volgende leersessie.
Tip 5: Gebruik apps
Er is een ruim aanbod aan apps beschikbaar die het mogelijk maken om altijd en overal te leren (op de trein, in de wachtzaal van de dokter, …). Maak er een gewoonte van om die korte leermomenten te benutten in plaats weer doelloos door je social media apps te scrollen. Met apps als Duolingo (voor het leren van talen), Udemy, LinkedIn Learning, TED Talks, … maak je van elk moment een nieuwe leerkans.
Tip 6: Start met loopbaanbegeleiding
Een loopbaancoach kan je niet enkel helpen om nieuwe vaardigheden te ontwikkelen. Hij of zij zal je vooral ondersteunen om te bepalen welk opleidingsplan voor jou de beste weg is met het oog op de langere termijn. Een coach helpt je ook om je leerdoelen heel concreet te maken en eventuele obstakels te overwinnen. Een coach kan je ook tijdens je leerproces feedback geven over je ontwikkelingen zodat je sneller en gerichter vorderingen maakt.